Kukuruz

Kukuruz obiluje prehrambenim vlaknima koja snizavaju holesterol, folnom kiselinom koja cuva krvne sudove i vitaminom B1 vaznim za dobar rad mozga. Za vreme kuvanja ili pecenja kukuruza oslobadaju se molekuli koji stite organizam od štetnog uticaja slobodnih radikala. To povecava antioksidativnu moc kukuruza, pa on stiti od raka, bolesti srca, katarakte i Alchajmerove bolesti. Iako u kukuruzu mozemo uzivati tokom cele godine, onaj koji jedemo s pocetkom jeseni sadrzi najvise hranljivih materija.

Kuvani i peceni kukuruz : prilikom termicke obrade kukuruza, kuvanja ili pecenja,  dolazi do oslobadjanja molekula s antioksidativnom aktivnoscu, sto povecava njegove zastitnicke moci. Antioksidansi su molekuli koji pomazu organizmu u odbrani od stetnih slobodnih radikala i tako stite od niza degenerativnih bolesti, poput katarakte, raka, bolesti srca, Alchajmerove bolesti.

Kornifleks : Kornfleks je izrazito zdrav i hranljiv proizvod dobijen iz kukuruza. Bogat je skrobom, proteinima, mineralima. Kao dobar laksativ poboljsava rad creva.

Kokice : Kokice sadrze materiju triptofan, koju telo pretvara u serotonin – prirodno sredstvo protiv depresije i teskobe. Takode su bogate i ugljenim hidratima pa podsticu otpustanje insulina u krvotok, a insulin pred sobom cisti sve aminokiseline koje bi triptofanu blokirale ulazak u mozak. Zahvaljujuci insulinu, triptofanu je put cist i on se probija do mozga, gde se pretvara u „hormon spokoja“ serotonin. Ta materija daje osecaj prijatnosti i zadovoljstva, omogucava normalan san, smanjuje apetit i podize prag bola.

About these ads

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s